Jamu Mak Dara Sdn Bhd

Amalan Ibu Pencetus Kejayaan


Kata peribahasa, 'tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu'. Kata-kata itu sesuai ditujukan kepada dua beranak, Halimah Shuib dan Syed Muhammad Gadaffi Syed Ali.

Siapa sangka, dengan hanya satu produk - Jamu Mak Dara, ia menjulang nama kedua-duanya, malah dalam tempoh dua tahun kewujudannya, produk itu terus mencatat prestasi mengagumkan. Bermula dari satu paket jualan pada 2006, ia kini mencecah minimun 300 botol sehari.

Barangkali mungkin ramai mengenali jenama Jamu Mak Dara - produk berasaskan herba yang direka khusus untuk wanita dan lelaki bagi meningkatkan prestasi kesihatan.

Bagi yang menggunakan jamu itu, pasti terbayang wajah pengasasnya, Halimah Shuib dan mungkin menjadikan wanita ini sebagai contoh. Meskipun usianya 65 tahun, susuk tubuhnya persis anak dara, malah masih menawan dan ada tarikan.

'Penangan' Jamu Mak Dara membuatkan Pengarah Urusan Jamu Mak Dara Sdn Bhd (JMDSDN) yang juga anak keempat Halimah, Syed Muhammad Gadaffi, 35, tidak duduk diam.

Mungkin ini yang dikatakan rezeki dan tuah yang diiringi dengan kesabaran tinggi. Siapa menduga dua beranak itu yang pernah hidup melarat kini meniti kejayaan.

"Saya bersama ibu pernah berkongsi makan mee segera, tidak mampu bayar sewa rumah, bengkel membaiki kereta dijadikan rumah selama tiga tahun, tumpang rumah orang dan paling menyedihkan, ibu tidur dalam 'stall' (gerai tolak) selama dua tahun manakala saya tumpang tidur di rumah rakan berbangsa Cina," katanya yang dikenali sebagai Abib.

Melayari hidup anak kelahiran Kuala Lumpur (KL) itu, Abib dibesarkan di Selayang sebelum pulang ke kampung di Rengit, Batu Pahat, Johor untuk tinggal bersama nenek sementara ibunya bekerja di Genting Highlands sebagai tukang masak.

Kehidupannya sejak kecil hingga besar, mendidik Abib untuk berdikari. Pada usia sembilan tahun, Abib membantu ibunya menjual kuih-muih di Sekolah Rendah Kebangsaan Selayang Baru, Selayang.

Abib pernah dimarahi guru kerana berniaga, namun itu tidak mematahkan semangatnya mencari rezeki, malah dia mula menjual seawal jam 4 pagi di pintu pagar sekolah bagi mengelak dikenakan tindakan.

Ketika di Sekolah Menengah Batu Pahat, selain menjual kuih-muih, selepas waktu sekolah Abib bekerja di kedai makan dari tingkatan 1 hingga 5 bermula jam 3 petang hingga 2 pagi.

"Ketika di Rengit, ibu bekerja di Genting highlands, jadi saya urus diri sendiri. Untuk dapat duit belanja, saya kerja di kedai makan dengan gaji RM1 sehari.

"Duit yang ada saya guna beli buku, baju dan kelengkapan diri. Yuran sekolah juga saya bayar sendiri dengan duit ini dan ada juga minta bantuan guru untuk tolong jelaskan.

"Untuk jimat belanja, saya goreng lebihan makanan di kedai dan simpan untuk dibawa sekolah atau bawa bekal sekeping coklat sementara air paip dijadikan minuman," katanya.

Selepas tamat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), Abib berhijrah semula ke KL seorang diri dan ada cerita menarik yang disimpan rapi dalam kotak fikirannya selama ini.

"Saya ke KL berbekalkan RM30 saja iaitu duit gaji yang dikumpul selama 30 hari kerja di kedai makan. Saya naik bas dan dampai di Hentian Pudu Raya jam 4 pagi. Kebetulan ada operasi pihak berkuasa untuk menahan pendatang asing.

"Saya ditahan dan tak tau hendak ke mana, jadi seorang anggota polis mengajak saya tinggal sementara di kuaters polis Dang Wangi. Ketika itu ibu bekerja di istana Brunei sebagai tukang masak.

"Selama empat bulan saya tinggal di sana tapi bukan duduk saja, saya masak, basuh dan gosok baju serta kemas rumah. Mereka baik hati, malah beri duit belanja," katanya.

Selepas menetap lama di rumah itu, Abib berpindah ke rumah seorang rakan berbangsa Sikh di Sentul dan tinggal di situ hampir tujuh bulan.

Adib memujuk ibunya di Brunei supaya pulang ke KL dan apabila Halimah sampai di ibu kota, mereka berdua tidur di bekas bengkel kenderaan milik bapanya. Beralaskan kertas surat khabar serta lantai dan dinding yang ada kesan cat hitam, dua beranak itu hidup di sana selama tiga tahun.

"Dalam tempoh itu, saya bekerja sebagai penjual cadar. Ibu pula membeli gerai untuk berniaga menjual nasi campur. Masa itu memang sukar, sudahlah kami ditipu apabila membeli gerai berharga RM2,700 sedangkan harga sebenarnya hanya RM1,500, malah untuk dapatkan lesen sangat sukar sehingga saya terpaksa bermalam di depan bangunan DBKL untuk berbuat demikian," katanya.

Ketika masing-masing rancak bekerja, bengkel berkenaan diambil semula tuan tanah. Abib terpaksa menumpang tidur di rumah rakan berbangsa Cina manakala ibunya tidak mahu ikut sama, sebaliknya tidur di dalam gerai tolak terbabit.

"Ibu tidak mahu tidur di rumah rakan saya kerana berlainan bangsa dan dia sendiri buka kedai 24 jam sehari. Dia sanggup tidur di dalam gerai itu, malah untuk mendi pula dia terpaksa pergi ke hotel berdekatan dan perlu membayar RM1," katanya.

Selama dua tahun mereka hidup dalam keadaan begitu sehingga Abib mampu menyewa rumah di Segambut. Selepas itu Abib bekerja di Pasar Borong Online iaitu syarikat yang menjual ikan melalui internet.

Tugas Abib, dia bukan saja perlu mengambil ikan di pasar borong malah membeli ikan di pasar borong Selayang, menyiang dan menghantar terus ke rumah pelanggan.

Syarikat terbabit ditutup tidak lama kemudian dan berbekalkan pengalalaman yang ada, Abib membuka syarikat sendiri Imalimahahome yang menjalankan kegiatan sama.

"Ketika perniagaan semakain maju, kakitangan yang saya upah pula buat hal. Bukan saja dia berhutang dengna tauke ayam sebanyak RM10,000, malah van yang saya beli daripada rakan turut dilarikan.

"Ketika itu saya tak mampu nak bayar sewa rumah, malah terpaksa meminjam daripada rakan untuk bayar hutang ayam. Ketika ini saya terpaksa kongsi mi segera bersama ibu.

"Namun Tuhan Maha Kaya. Ketika saya dilanda masalah ada seorang rakan bisnes berbangsa Cina hubungi saya bertanya khabar dan apabila dia tahu masalah saya, terus dia bersetuju memberi bantuan RM6,000 sebagai modal untuk saya memulakan bisnes," katanya.

Dengan wang sebanyak itu, Abib bersama ibunya mengambil keputusan menjalankan khidmat katering, namun menghadapi masalah apabila ditipu serta lambat menerima bayaran daripada pelanggan.

Kerana menanggung beban hutang yang banyak, Abib menutup operasi katering dan kemudian menghasilkan buku resepi makanan tradisional Johor.

"Ibu ditemuramah seorang wartawan majalah mengenai buku resipi terbabit dan kemudian wartawan itu bertanya rahsia kecantikan ibu yang memiliki badan langsing dan cantuk. Kata ibu, dia amalkan jamu turun temurun dan wartawan itu berkata mengapa tidak dikomersialkan," katanya.

Berikutna itu, timbul idea menjadikan amalan Halimah memakan jamu sejak usia belasan tahun lagi sebagai satu perniagaan, malah wartwan terbabit turut menulis artikel mengenai jamu warisan itu.

"Melalui tulisan itu, ramai menghubungi untuk membeli dan kami bertungkus lumus menyediakan jamu secara paket. Kami hubungi pembaca yang menelefon dan hantar ke rumah merka tidak kira mereka minta sepaket atau banyak mana," katanya.

Abib berkata, nama Jamu Mak Dara yang digunakan itu diambil sempena nama panggilan neneknya di kampung yang dipanggil Mak Dara.

Sejak itu, perniagaan Jamu Mak Dara mendapat sambutan sehingga Abib kini berjaya membuka pejabat sendiri di Pusat Bandar Melawati, Hulu Klang.

Profil Usahawan Kreatif

Nama : Syed Muhammad Gadaffi Syed Ali

Usia : 35 tahun

Lahir : 12 November 1972 di Hospital Kuala Lumpur

Jawatan : Pengarah Urusan Jamu Mak Dara Sdn Bhd dan Yabibdotcom

Pendidikan : Sekolah Rendah Kebangsaan Selayang Baru, Selayang, Selangor dan Sekolah Menengah Tun Sardon Rengit, Batu Bahat, Johor

Adik-beradik : Keempat daripada enam beradik

Tip Usahawan Kreatif

Satu Produk Baru Setiap Dua Bulan
Bukan satu, tetapi ada 12 produk keluaran syarikat Jamu Mak Dara Sdn Bhd (JMDSB) sejak ia ditubuhkan dua tahun lalu. Ini bererti, kurang dua bulan, satu produk baru dipasarkan.

Keadaan itu menunjukkan bagai ada tarikan atau boleh diibaratkan seperti 'pisang goreng panas' sekali gus membuktikan jamu itu ada pengikut sendiri.

Mengulas lanjut, Abib berkata, penggunaan herba sepenuhnya dalam setiap produk antara faktor Jamu Mak Dara jadi pilihan.

"Kami menggunakan sepenuhnya herba bagi menjamin kualiti produk. Bagi memastikan ia menepati piawaian ditetapkan, herba ini dihantar ke kilang pemprosesan di Raub, Pahang hasil kerjasama dengan syarikat Technology Park Malaysia Biotech Sdn Bhd.

"Produk kami diproses, dibungkus dan dilabel di sini selain dipantau kualiti jamu dan paling penting mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan," katanya.

Antara produk keluaran Jamu Mak Dara ialah set bersalin lengkap Ibu Halimah berbentuk serbuk dan kapsul, pilis, bedak sejuk, param, rempah mandi, bengkung, jamu pria serta kopi dan teh herba Al-Hansyee.

Ia dihasilkan daripada gabungan formula 32 jenis herba seperti misai kucing, ubi jaga, tongkat ali, manjakani, akar serapat, cabai pintal, cabai batik, halia padi, samba hantu, tahi angin, akar siak, jintan hitam dan cekor.

Abib berkata, setiap produk yang dihasilkan sangat dekat dengan kesihatan lelaki dan wanita, khususnya masyarakat Melayu.

"Setiap produk ada saling kaitan seperti set bersalin, param, rempah mandi dan bengkung. Jadi, kami gunakan herba yang ada untuk saling lengkap melengkapi," katanya.

Menurutnya, meskipun baru dua tahun beroperasi, dia mempunyai misi untuk memasarkan jamu Mak Dara ke pasaran global, terutama di Asia Barat dan Eropah.

Katanya, dua tempat itu menjadi tumpuan kerana ada pelancong dari negara terbabit sudah mencuba produknya dan menepati cita rasa mereka.

Selain itu, Abib kini dalam proses terakhir membuka sebuah spa berdekatan pejabatnya yang akan menggunakan produk Jamu Mak Dara, sekali gus menawarkan pakej atau perkhidmatan pada harga lebih rendah.

Petikan Harian Metro

Konsortium E-Mutiara

Che Ibrahim Buktikan

Melihat karismanya mengemudi sebuah syarikat pengangkutan membabitkan urus niaga jutaan ringgit serta menaungi lebih 200 pekerja, pasti ramai terkejut jika diberitahu Pengerusi Eksekutif Konsortium E-Mutiara, Che Ibrahim Che Ismail, hanya bersekolah setakat tingkatan tiga.

Bagaimanapun, Che Ibrahim, 54 tidak pernah malu dengan kenyataan itu, sebaliknya bangga kerana mampu mencipta kejayaan dikecapinya sekarang biarpun tidak menjejakkan kaki ke menara gading dan menggenggam ijazah.

Bagi bapa kepada 11 anak itu, pengalaman hidup sebagai orang tidak berpendidikan tinggi dan dibesarkan dalam keluarga nelayan yang serba kekurangan menjadikan dia cekal serta menjadi pembakar semangat kepadanya untuk menjadi insan berjaya.

"Sebelum ini saya selalu dicemuh rakan yang berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading. Saya juga selalu menjadi sindiran orang ramai hanya kerana saya tak belajar tinggi.

"Namun semua itu membuatkan saya kuat serta tabah. Kesusahan hidup mendorong saya berusaha gigih untuk mengubah kehidupan," katanya.

Che Ibrahim berkata, menyedari kekurangan dirinya, beliau melihat hanya perniagaan menjadi kerjaya terbaik untuk dijadikan sumber pendapatan.

"Jadi, sejak usia belasan tahun lagi saya mula-mula berniaga secara kecil-kecilan. Seingat saya, pada usia 18 tahun saya mula serius menjual buah-buahan. Alhamdulillah, rezeki saya murah kerana selain menjual, saya menjadi pengedar.

"Sebagai pengedar, saya perlu hantar buah-buahan hingga ke luar Kelantan, menyebabkan saya terpaksa menyewa van dan lori. Semua itu membabitkan kos tinggi dan daripada situ saya melihat peluang dalam perniagaan bidang pengangkutan," katanya.

Menurut Che Ibrahim, ketika itu dia hanya ada sebuah lori yang layak dijadikan aset, namun itu tidak membantutkan cita-citanya.

"Saya nekad menghantar lori itu ke bengkel untuk diubah suai menjadi bas sekolah. Berbekalkan modal kira-kira RM8,000, lori itu kemudian diubahsuai menjadi bas sekolah yang mampu memuatkan 37 penumpang," katanya.

Bermula detik itu, beliau mula serius untuk terbabit dalam perniagaan pengangkutan dengan beralih dengan penjual buah kepada pemandu bas yang membawa murid sekolah di sekitar Kota Bharu.

Walaupun terpaksa berdepan cabaran untuk mendapatkan permit daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), beliau menganggap itu asam garam dalam perniagaan dan ia perlu ditempuh dengan sabar, terutama bagi yang tidak berpendidikan tinggi.

Selepas beberapa tahun mengusahakan bas sekolah, Che Ibrahim mula mengembangkan perniagaannya dengan turut menyediakan bas kilang selepas mendapati permintaan terhadap perkhidmatan itu tinggi di sekitar Kota Bharu.

"Berbekalkan modal yang saya kumpul hasil mengusahakan bas sekolah, saya beranikan diri membeli beberapa bas kilang. Alhamdulillah strategi saya mengena kerana perniagaan saya berjalan lancar sebagaimana dirancang.

"Sehingga 1992, saya ada 20 bas kilang dan 10 bas sekolah dengan jumlah pekerja kira-kira 30 orang. Sambutan pelanggan sungguh memberangsangkan, mungkin disebabkan ketika itu masih tidak banyak pengusaha bas kilang dan sekolah," katanya.

Lumrah orang berniaga, selagi ada peluang terhidang pasti dimanfaatkan dan itu dilakukan Che Ibrahim apabila melihat potensi untuk perniagaan bas sekolah dan bas kilang miliknya dikembangkan lagi dengan menyediakan perkhidmatan bas ekspres.

"Ketika itu kerajaan membuat tawaran untuk memberi bantuan kepada pengusaha yang berminat dalam perniagaan perkhidmatan bas ekspres. Saya segera memohon dan berdasarkan pengalaman yang ada, permohonan saya diterima.

"Bermula detik itu, wujudlah Konsortium Mutiara. Nama Mutiara saya pilih kerana ia saya harap akan sentiasa bersinar dan membawa rezeki kepada saya," katanya.

Che Ibrahim berkata, selepas menceburi pengangkutan bas ekspres, beliau terpaksa menghentikan bas sekolah dan kilang kerana ingin memberi tumpuan penuh kepada bidang perniagaan barunya yang lebih mencabar serta memerlukan komitmen tinggi.

Menurutnya, walaupun perniagaan bas ekspres memerlukan modal tinggi kerana sebuah bas berharga antara RM600,000 hingga RM800,000, ia mampu memberi keuntungan berpanjangan kerana pengangkutan sentiasa diperlukan semua lapisan masyarakat.

Kini, beliau mampu tersenyum puas apabila Konsortium E-Mutiara memiliki 60 bas, termasuk 10 bas dua tingkat dengan kekuatan pekerja seramai 231 orang. Setakat ini, bas ekspres Konsortium E-Mutiara menyediakan perjalanan kesemua destinasi seluruh negara, kecuali Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

"Walaupun berdepan kemunculan banyak syarikat bas yang baru, saya tidak menganggapnya cabaran, sebaliknya sentiasa berfikiran positif dengan sentiasa bekerja keras untuk memastikan perkhidmatan yang kami sediakan lebih baik berbanding pesaing," katanya.

Menjawab soalan apakah cabaran paling getir dihadapinya dalam perniagaan, Che Ibrahim berkata, perkara paling 'ditakutinya' ialah kenaikan harga bahan bakar serta kos alat ganti kenderaan yang boleh dikatakan berlaku setiap bulan.

"Dalam hal ini pengusaha perkhidmatan pengangkutan banyak bergantung kepada dasar bantuan disediakan kerajaan. Alhamdulillah, bantuan kerajaan seperti pemberian subsidi diesel banyak membantu syarikat saya," katanya.


Profil Usahawan Kreatif

Nama : Che Ibrahim Che Ismail

Jawatan : Pengerusi Eksekutif Konsortium E-Mutiara

Lahir : 18 Julai 1955

Isteri : Naemah Yaacob, 30

Anak : Sebelas anak hasil perkongsian hidup dengan arwah isterinya iaitu Khahalilullah (28); Tamtini (27); Amalina (26); Khairul Azhar (25); Khairul Anam (23); Khairul Adni (21); Salsabila (17); Siti Nahwan (15); Mohd Atifuddin (13); Nurul Aufa (10) dan Mohd Anwar (8)

Pendidikan : Tingkatan Tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pengkalan Chepa, Kelantan


Tip Usahawan Kreatif

Turun Ilmu Pada Anak
Dalam usaha memastikan legasi perniagaan diasaskan sejak 32 tahun lalu berterusan, Che Ibrahim kini menurunkan segala ilmu kepada tiga anak lelakinya iaitu Khahalilullah 28; Khairul Anam 23 dan Khairul Adni 21.

Beliau berkata, pada mulanya mereka tidak berminat kerana masing-masing mahu membentuk hala tuju sendiri, namun selepas diberi pendedahan, mereka turut jatuh cinta kepada dunia perniagaan perkhidmatan bas ekspres.

"Bukan senang mahu mengajak anak mengikut rentak dan keinginan kita, namun perkara itu terpaksa saya lakukan berikutan bimbang perniagaan hasil penat lelah sepanjang 32 tahun terkubur di tengah jalan tanpa penyambung.

"Biarpun pada mulanya mereka tiadak berminat, Alhamdulillah kini mereka menampakkan kemajuan dan boleh diharap," katanya.

Beliau berkata, kaedah digunakan untuk mendidik ilmu perniagaan secara lebih berkesan kepada anaknya ialah mendedahkan mereka dari peringkat bawah iaitu sebagai penjual tiket di kaunter dan menjaga bengkel.

"Hanya dengan cara tiu mereka dapat merasai situasi pekerja di peringkat bawah sebelum saya tukarkan ke jawatan lebih tinggi," katanya.

Che Ibrahim berkata, selepas ketiga-tiga anaknya lulus 'ujian' yang diberinya sejak tiga tahun lalu, kini masing-masing memegang jawatan lebih penting.

Menurutnya, Khahalilullah dilantik sebagai Pegawai Operasi, Khairul Anam sebagai Pengurus Cawangan Lembah Klang dan Khairul Adni sebagai Pegawai Teknikal.

"Saya kini lega kerana mereka bertiga mampu menggalas tanggungjawab diberi. Segala urusan berkaitan bidang masing-masing mampu diselesaikan dengan baik. Jika ada masalah besar, baru mereka rujuk kepada saya," katanya.

Bagaimanapun, untuk mencipta kejayaan perlu ada pengorbanan dan itu yang mereka alami sekarang kerana kesibukan tugas masing-masing menyebabkan mereka empat beranak sukar berjumpa, terutama Khairul Anam yang banyak masanya dihabiskan di Lembah Klang.

"Namun, kami sering berhubung melalui telefon. Jika berjumpa, kami memanfaatkan masa sebaik-baiknya dengan berbincang berkaitan hal keluarga dan perniagaan," kata Che Ibrahim.

Petikan Metro Ahad